Șansele cele mai mari pentru un interviu trecut cu brio și întâlnirea pentru discutarea sau semnarea ofertei ți le aduce doar un CV impresionant și o atitudine care îl susține. Cea mai bună variantă de CV? Un CV informativ, detaliat și mai ales bine structurat este biletul tău spre un job nou.
CV-ul perfect este cel care conține întreg cursul profesional, iar competențele și abilitățile sunt atent detaliate. Deși pare un document învechit, CV-ul este încă necesar la orice aplicare la un job și importanța sa nu trebuie subestimată.
CV vine de la „curriculum vitae” și se poate traduce ca „program de viață”. În mod metaforic, CV-ul este oglinda carierei unui om și o fotografie a vieții sale profesionale până în prezent.
CV-urile moderne se împart în două mari categorii: CV-ul simplu și cel în format european. Un model de CV simplu poate fi găsit pe orice site la o simplă căutare pe Google, pe când cel european se găsește mai greu, iar ideile de completare conțin lacune. Noi suntem aici să îți oferim ponturile de care ai nevoie pentru cele mai mari șanse de chemare la interviu.
Ce conține, de obicei, un CV?
Structura unui CV standard este următoarea: date de contact, experiență profesională, educație, abilități, obiectiv profesional. Informațiile de contact vor trebui să conțină neapărat numele complet al celui care aplică, adresa de domiciliu, numărul de telefon, adresa de email cea mai folosită și cea mai profesională (fără diminutive).
Experiența profesională trebuie detaliată din punct de vedere cronologic de la cel mai recent loc de muncă până la primul. Fiecare job pe care l-ai avut trebuie să fie detaliat, cuprinzând următoarele lucruri: atribuții, responsabilități, realizări. Dacă ai avut numeroase locuri de muncă nu este obligatoriu să le enumeri pe toate. Cele mai relevante sunt de ajuns. Alege-le pe cele care sunt importante pentru jobul la care aplici.
Educația este secțiunea în care va trebui să detaliezi cursurile, atestatele și certificările relevante pentru jobul la care aspiri. Nu vei face o impresie prea bună dacă vei cuprinde acolo cursuri din domenii variate care nu au legătură cu poziția sau domeniul la care aplici.
Abilitățile tale trebuie să reflecte realitatea și să fie diferite de cele standard care se găsesc în orice model de CV. Angajatorii vor să afle cât mai multe despre personalitatea ta și procentul în care te potrivești postului la care aspiri. De obicei, aceștia așteaptă să vadă în CV cuvinte precum: spirit de echipă, rezistență la stres, creativitatea, sociabilitatea, leadership. Totuși, aceste cuvinte nu înseamnă nimic dacă nu sunt urmate de exemple și situații concrete.
Obiectiv profesional se referă la vise și aspirații ale celui care aplică. Poți scrie câteva rânduri despre ceea ce îți dorești și te-ar împlini profesional. Alte informații pe care le poți adăuga în CV sunt secțiunea de hobby dacă jobul cere astfel de informații. De asemenea, poți adăuga titlurilor altor diplome sau distincții obținute sau chiar date despre voluntariat.
Pentru a ieși în evidență, un CV trebuie să fie personalizat în funcție de jobul la care aplici.