Atunci când aplici la un job, trebuie să te gândești din perspectiva angajatorului: ce fel de CV i-ar atrage atenția? Răspunsul la această întrebare este, de fapt, ce ar trebui să dețină orice aspirant la un job nou. Un CV personalizat este tot ce au nevoie cei care aplică la joburi disponibile.
Cum personalizezi CV-ul?
CV-ul tău va trebui personalizat în mod periodic și pentru fiecare job nou la care vrei să aplici. Astfel, vei avea mai multe șanse să iei în evidență față de toți ceilalți candidați care își doresc fix același job. Este bine să pui în evidență abilitățile pe care le deții și care te recomandă pentru acel job. Mai mult, poți să cauți informații despre compania la care vrei să aplici pentru a vedea pe ce valori pun accentul. Cele mai multe șanse de angajare le au persoanele care pun în CV exact aptitudinile menționate în descrierea jobului. Totuși evită să minți în CV pentru că un recrutor profesionist își va da seama imediat.
De ce este important să îți personalizezi CV-ul
CV-ul tău trebuie să reflecte acele abilități pe care tu le ai și angajatorul le caută la angajatul ideal. Doar așa te vei diferenția de ceilalți candidați și vei avea mai multe șanse să fii sunat pentru un interviu. CV-urile standard nu îi mai ineresează pe recrutori și nici nu îți vor aduce vreun interviu.
Alegerea pozei de CV
Orice CV profesional are o poză la fel de profesională de tip portret care a fost realizată special pentru această ocazie. Poza trebuie să fie exact ca o poză de buletin, dar nu cu același tip de sobrietate. Poți zâmbi puțin, dar nu trebuie să exagerezi, iar ținuta ar trebui să fie decentă în culori deschise. Este bine să rogi un prieten să îți facă poza și pentru una de calitate poți să apelezi la serviciile unui fotograf profesionist.
Europass sau CV European
Cel mai recent și modern model de CV este deseori cerut de angajatori ca obligatoriu și cerință departajatorie. Acest model a apărut odată ce UE și-a format organizațiile sale faimoase la nivel internațional. Acest CV are drept scop procesul de recrutare în cadrul UE.
Europass-ul este acel model de CV care este cerut și cunoscut în majoritatea țărilor europene, dar mai ales în cadrul instituțiilor publice ale UE. Acest model de CV este destul de popular în UE, dar există domenii care cer puțin mai multă creativitate. Unul ar fi domeniul publicității unde un design diferit și o exprimare inspirată pot aduce puncte în plus angajatului potențial.
CV-ul în limba engleză
Spre deosebire de cel în română, CV-ul în engleză trebuie să includă note de originalitate. Nu trebuie să fie o traducere cuvânt cu cuvânt a versiunii în română. Cel mai indicat este ca acesta să nu depășească două pagini și să fie adaptat gramaticii și exprimării limbii în care a fost redactat. Engleza este o limbă care conține cuvinte scurte, dar cuprinzătoare care te poate ajuta să simplifici documentul și mai mult.
Mai mult, poți utiliza cuvinte care exprimă o acțiune precum: accomplished, conducted, established, facilitated, founded, managed. Secțiunile de aici vor fi aceleași ca în cazul CV-ului în limba română. Pentru a verifica gramatica și exprimarea poți verifica textul cu aplicații precum Grammarly.
Pentru cei care nu se pricep să creeze designul unui CV, platformele online de joburi le oferă candidaților posibilitatea de a-și crea CV-ul online și apoi îl pot downloada. Apoi îl pot trimite oricui pe mail. Cea mai faimoasă platformă pe care candidații pot aplica la joburi folosidn un profil creat odată cu crearea contului este Linkedin.